Народився і жив для добра і любові

Олександр Довженко – український режисер, письменник, кінодраматург, художник.

Народився 10 вересня 1894 року в містечку Сосниця на Чернігівщині. Займався викладацькою діяльністю. В 20-х роках був тісно пов’язаний з партією «боротьбистів», працював у радянському консульстві в Варшаві та Берліні.

Його першою самостійною режисерською роботою стала комедійна стрічка «Ягідка кохання» (1926), після чого був шпигунський детектив «Сумка дипкур’єра» (1926). Проте, найбільшої слави Довженко здобув з легендарною німою трилогією – «Звенигора» (перший український фільм, що вийшов на міжнародну арену) (1927), «Арсенал» (1929) та «Земля» (1930).

Саме завдяки цій трилогии західні кінознавчі посібники зазвичай згадують Олександра Довженка серед ключових режисерів радянської монтажної традиції 1920–х років, а всі трі фільми вважаються визнаними шедеврами світового кіно та найвищою точкою розквіту української кіноіндустрії.

В 1930-х роках, після реорганізації ВУФКУ, Довженкові дедалі важче було знімати через посилення ідеологічного тиску та культурної централізації.

У 1950-х Довженко чимало викладає та виношує плани таких фільмів як «Відкриття Антарктиди», «Поема про море», «Повість полум’яних літ», «Зачарована Десна», які так і не були реалізовані за життя.

До 130-річчя від дня народження  Олександра Довженка бібліотекарі презентували книжкову виставку "Народився і жив для добра і любові".
Це цікава розповідь про  його життя та творчість . Бібліотекарі рекомендували користувачам книги для прочитання та розповіли про Довженка режисера, кіносценариста та художника!


 

Коментарі