Захоплюючі таємниці Артура Конан Дойла


Якось до Лондона на екскурсію приїхала група французьких школярів. На запитання екскурсовода, з чого вони бажають почати знайомство зі столицею Англії, всі дружно відповіли: «Покажіть, будь ласка, де на Бейкер-стріт живе Шерлок Холмс?» А скільки проблем було у лондонських листонош, адже на поштамт масово надходили листи, адресовані Шерлоку Холмсу!

Його ім'я і сьогодні на слуху у кожної другої людини на планеті, але чи пам'ятаємо ми того, хто створив образ геніального детектива всіх часів та народів; що ми знаємо про нього; і що сам автор думав про свого героя. Знайти відповіді на ці та інші запитання змогли учні 6-А класу ЗОШ № 21, які завітали на віртуальну подорож "Захоплюючі таємниці Артура Конан Дойла". Захід був присвячений 155-річчю від дня народження талановитого письменника. Дітям запропоновано уривки з документального фільму про відносини Артура Конан Дойла та його Шерлока Холмса. Письменник не один раз намагався позбутися свого персонажа, який хоч і приносив гроші, але затьмарював постать автора і заважав писати справжню літературу.

Мислення Шерлока Холмса тісно повязане з його надзвичайними здібностями - увагою та вмінням помічати в оточуючому світі речі, на які ми зазвичай не звертаємо уваги. Ось як Шерлок Холмс пояснював це Ватсону.
- Наприклад, ви часто бачили сходинки, що ведуть з передпокою в цю кімнату?
- Часто.
- Як часто?
- Ну, кілька сотень разів!
- Відмінно. Скільки ж там сходинок?
- Скільки? Не звернув уваги.
- Ось-ось, не звернули уваги. А між тим ви бачили! У цьому вся суть. Ну, а я знаю, що сходинок - сімнадцять, бо я і бачив, і спостерігав.
(З розмови Шерлока Холмса і доктора Ватсона, Артур Конан Дойль «Скандал в Богемії»)

Тож учні мали змогу спробувати себе у ролі Шерлока Холмса та розкрити невеличке бібліотечне погрбування під час гри "Спостереження". Двоє дітей протягом хвилини уважно вивчали книжково-ілюстративну виставку, а потім виходили за двері. З виставки забиралося два предмети, і кожен з гравців по черзі здогадувався, що зникло. На завершення віртуальної подорожі відбувся перегляд трейлерів до 5-ти екранізацій та адаптацій творів Артура Конан Дойла про Шерлока Холмса. Захід завершився, але й протягом дня користувачі Інтернет-центру мали змогу переглянути книжково-ілюстративну виставку та насолодитись уривками з екранізацій.

Знайомство з життєвим шляхом письменника, твори якого школярі будуть вивчати вже у наступному навчальному році


Одинадцять цікавих фактів про Шерлока Холмса: 
  1. Чи знаєте ви, що в оповіданнях про Шерлока Холмса Конан Дойл описав багато методи криміналістики, які в той час були невідомі поліції. Після виходу творів Конан Дойла дедуктивний метод став використовуватися криміналістами по всьому світу. А на початку XX століття кримінальна поліція Єгипту навіть ввела твори письменника в обов'язкову програму іспиту для слідчих. 
  2. Фраза "Елементарно, Ватсон!", яку ми звикли асоціювати з Шерлоком Холмсом, жодного разу не зустрічається в оригінальних книгах Конан Дойла. Її придумали в одній з театральних постановок за мотивами книг про Холмса, звідки фраза стрімко перекочувала у фільми. 
  3. За часів написання оповідань про Шерлока Холмса будинку з адресою Бейкер-стріт, 221b не існувало. По суті, він не існує і зараз. 
  4. Знаменита мисливська шапка Холмса не згадується в жодній з книг - в такому головному уборі детектива зобразив ілюстратор перших видань Сідней Педжет. 
  5. Пригоди Холмса є найбільше екранізованими літературними творами в історії людства. На даний момент існує понад 250 офіційних екранізацій . У Книзі Рекордів Гіннеса вказано, що Шерлок Холмс екранізувався 254 рази (інформація від 2012 року). 
  6. Перший фільм про Шерлока Холмса є також і першим детективним фільмом , про який збереглися які-небудь відомості . Він був знятий в 1900 році і називався "Спантеличений Шерлок Холмс". Це був американський німий короткометражний фільм, створений режисером Артуром Марвіном. 
  7. П'ять радянських фільмів про Холмса, головні ролі в яких виконали Василь Ліванов і Віталій Соломін, були визнані англійцями одними з кращих постановок. У музеї на Бейкер-стріт навіть грає музика Володимира Дашкевича, написана для цих фільмів. 23 лютого 2006 Ліванов був нагороджений Орденом Британської Імперії. 
  8. Найбільше екранізацій має повість "Собака Баскервілів", існує як мінімум 17 кіноверсій цієї історії. 
  9. Шерлок Холмс має і кілька анімаційних втілень. Одне з них зробив Хаяо Міядзакі. Відомий автор "Віднесених примарами" і "Мандрівний замок Хаула" . Його 26-ти серійний аніме-серіал виходив у 1984-85 роках і називався "Великий детектив Холмс". Шерлок Холмс і Доктор Ватсон у мультфільмі були собаками. 
  10. Детектив став однією з основ для створення характеру Грегорі Хауса, геніального лікаря з телесеріалу "Доктор Хаус" - обидва герої беруться за найскладніші справи, цинічні, мають пристрасть до музики та погані відносини з оточуючими. Ну і на довершення - Доктор Хаус проживає за адресою Бейкер-Стріт, будинок № 221, квартира B. 
  11. Крім кіно, телебачення і анімації, Шерлок Холмс є улюбленим персонажем і у творців комп'ютерних ігор. У різних країнах про нього випущено більше 30-ти ігор. Більшість, звичайно, в жанрі квест. 

Учні 6-А класу справжні детективи, адже змогли вдало розплутати бібліотечне пограбування


   



Учень 3-Б класу ЗОШ №21 Фаст Гєра в образі знаменитого детектива

Захоплений перегляд

Коментарі