Всесвітній День гудзиків


Цікаве свято , про яке знають професійні кравці і їх уважні клієнти - "Всесвітній день гудзиків". Відзначається щорічно 16-го листопада.Воно було засновано американською організацією "National Button Society,"започаткованою в 1938-му році.ще в хх столітті. Це важливий елемент нашого одягу, адже без нього було б все набагато складніше.


Найдавніші гудзики використовувались далеко не для того, для чого ми використовуємо їх зараз- виключно як прикраси, а не для застібання.Для застібання використовувалися зав'язки,шнурівки,вироби з рослин і кісток тварин, в якості шпильок. Гудзик був своєрідним предметом розкоші, що виконував не тільки декоративні функції, але й ніс цілком певне інформаційне значення.

У світовій практиці, гудзик став предметом колекціонування ,а деякі унікальні екземпляри, навіть музейними екземплярами. Досить великі зібрання гудзиків найрізноманітніших зразків є у музеях Швеції, США,Польщі,та Чехії. Свою колекцію створили і наші діти, читачі дитячого відділу, "Гудзикове диво"-картини із гудзиків. Чудові прикраси для себе чи для подруги,матусі чи молодшої сестрички можна зробити зі звичайнісіньких гудзиків! Це зовсім нескладно, щиро запрошуємо до нас у бібліотеку на майстер клас.





Коментарі