Зі сторінок казок на голубі екрани


Ка́зка — це народно-поетичний або писемно-літературний твір про вигадані події чи осіб, іноді за участю фантастичних сил, який має повчальну мету. Цікавим є походження терміна "казка". Словом "казка" ми називаємо і повчальні розповіді про тварин, і сповнені чудес чарівні казки, і хитромудрі авантюрні повісті, і сатиричні анекдоти. Кожен із цих видів має свої відмінні риси: свій зміст, свою тематику, свою систему образів, свою мову. Казки розрізняються не тільки тематично, а й характером образів, особливостями композиції, художніми прийомами, всім своїм стилем.
Характерною ознакою казки є вигадка, а обов'язковим елементом - фантастичність. Особливо яскраво це проявляється в чарівних казках. Казка не претендує на достовірність свого оповідання. Дія в ній часто переноситься в невизначене "тридев'яте царство, тридесята держава", підкреслюється фантастичними образами: килимом-літаком, шапкою-невидимкою, чоботами-швидкоходами, скатертиною-самобранкою тощо. Казкар переносить слухача в казковий світ, який живе за своїми законами. У казках зображуються не тільки фантастичні обличчя і предмети, а й реальні явища представлені у фантастичному висвітленні. Водночас у казках постійно присутня мораль, пропаганда добра, справедливості, правди. 




Безліч казок, як народних, так і авторських, вже екранізовано, то ж ми маємо змогу не лише уявляти казкових героїв, а й побачити їх на голубих екранах.
На сьогоднішньому засіданні дитячого клубу "Книжковий дивосвіт" в бібліотеці-філії №13 бібліотекарі дитячого відділу разом з дітьми пригадували, які мультиплікаційні казки вони знають, показали книги відповідної тематики, які можна почитати в нашій книгозбірні та подивились мультики-казки. До перегляду долучились і дорослі, адже казки - це завжди для всіх весело, цікаво та актуально.
Бажаємо всім якнайбільше читати казок та вірити у дива!

Коментарі