Малевич і сучасність

 


Казимир Малевич народився 23 лютого 1879 року в Києві в польській католицькій родині Северина і Людвіки Малевич. Дослідники вважають, що Малевич почав вивчати Аматорський малюнок в Конотопі, де його сім'я жила в 1894-1895 роках. Потім він вивчав малюнок у Київському художньому училищі до 1897 року. Через кілька років, у 1904 році, він переїхав до Москви. Де 7 грудня 1915 року була виставлена його картина "Чорний квадрат на білому тлі", яка перетворилася на ікону абстрактного мистецтва. 

Радянський уряд того часу не дозволяв інтелігенції вільно  займатися творчою чи просвітницькою діяльністю. Однак 1927 року за сприяння Миколи Скрипника Малевич отримав можливість створювати твори мистецтва в Києві без звичної для Радянського Союзу ідеологічної цензури. Протягом наступних трьох років він викладав у Київському художньому інституті.

Однак початок репресій в Україні проти інтелігенції змусив Малевича повернутися до Ленінграду. Втім там йому стало зрозуміло, що ситуація погіршується загалом по країні, і що в СРСР його не чекає нічого доброго, У 1927 році він здійснив поїздку до Польщі та Німеччини, тому його роботи, створені до березня 1927 року, зараз зберігаються  в Берліні.

Але, як і більшість видатних діячів української культури, Малевич все ж таки став жертвою сталінізму. У 1930 році, коли художник збирався переїхати з Ленінграда до Києва на постійне проживання, Йосип Сталін оголосив «чистку» серед фахівців різних сфер діяльності, до числа яких, звичайно, потрапили і діячі мистецтва. У тому ж році тогочасна таємна поліція заарештувала художника. Під час допитів кати, серед іншого, закачували воду у сечовий міхур Малевича, через це у нього розвинулася хвороба передміхурової залози, яка призвела до його смерті 15 травня 1935 року. 

Протягом усього свого життя Малевич підкреслював, що його мистецьке бачення світу сформувало українське село. Його вочевидь надихнула естетика українського села, зокрема мотиви української селянської хати.

Коментарі