Співець народної душі


Нечуй-Левицький справжнє прізвище – Левицький
І.Нечуй-Левицький представник – реалізму. Особливістю його прози є реалістичне відображення дійсності.
Народився 25 листопада 1838 року в м. Стеблеві Київської губернії (нині Черкащина), в сім’ї сільського священника.
Навчався у сільській школі, в 1847 році вступив до Богуславське духовне училище, яке закінчив у 1853 році і в якому викладав. Там вів вивчав латинську, грецьку та церковнослов’янську.
У 1853 році І. Левицький вступив до Київської духовної семінарії. Закінчивши семінарію, рік хворів, а потім деякий час працював у Богуславському духовному училищі викладачем.
 1861 – 1865 – навчався у Київській духовній академії. Отримав призначення і працював учителем російської словесності в Полтавській духовній семінарії, потім у гімназіях Каліша (1866-1867), Седлеце (1867-1872), Кишинева (з 1873).
Одночасно з педагогічною діяльністю починає писати. Майбутній письменник написав такі перші твори: «Жизнь пропив, долю проспав» та «Наймит Яріш Джеря».
З 1873 року працює у Кишинівській чоловічій гімназії викладачем російської словесності, де очолює гурток прогресивно настроєних учителів. Потрапляє під таємний нагляд жандармерії.
21 рік він віддав благородній праці вчителя.
Лише з 1868 починає друкуватись.
1885 року І.Нечуй-Левицький йде у відставку й перебирається до Києва, де присвячує себе винятково літературній праці. Він брав активну участь у суспільному житті, став членом «Громади».
До кінця життя І. Левицький жив у злиднях.
Останні дні провів на Дегтярівці, у так званому «шпиталі для одиноких людей», де й помер самотнім 2 квітня 1918 року. Похований на Байковому кладовищі.
Найвідоміші твори Нечуя-Левицького: «Дві московки», «Бурлачка», «Микола Джеря», «Кайдашева сім’я», “Хмари”, “Старосвітські батюшки та матушки”, «Шевченкова могила» та інші.


До 185-річчя письменника для читачів бібліотеки організована книжкова виставка. Це твори автора і книги про його життя та діяльність.
Виставка організована на абонементі для дорослих.  Кожному відвідувачу пропонуємо познайомитись з її  друкованим матеріалом.
Чудові твори справжнього українського автора допоможуть вам ще більше дізнатися про життя та побут українського народу, зрозуміти народний гумор, помилуватися красою природи України. 
Запрошуємо відвідати нашу бібліотеку та познайомитися з матеріалами виставки!






 

Коментарі