Життя в ім'я дітей (до 145-річчя від дня народження Януша Корчака)

Януш Корчак є всесвітньо відомим педагогом, лікарем і письменником. Під час Другої світової війни він добровільно відправився в концентраційний табір, не кинувши своїх вихованців.
В результаті, всі сироти, включаючи його самого, загинули в газовій камері. При цьому особисто йому багато разів пропонували свободу, але він навідріз відмовився залишати дітей.
До 145-річчя письменника в нашій бібліотеці пройшла презентація відкритого перегляду літератури.




Відвідувачі ознайомилися з творами письменника, його біографією та літературною діяльністю.Ми розповіли слідуючі факти:
По суті, Корчак створив правову дитячу республіку, в якій діти могли осмислено робити власний вибір, а закони надійно захищали їх від деспотизму дорослих. В основі конституції цієї республіки були милосердя і прощення. Із Кодексу товариського суду Дому сиріт: «Якщо хто-небудь вчинив проступок, його слід пробачити. Якщо він вчинив проступок тому, що не знав, то тепер він уже знає. Якщо він зробив проступок тому, що йому важко чинити по-іншому, тепер він намагатиметься звикнути до нового принципу. Але суд зобов’язаний захищати тихих дітей, щоб їх не ображали сильні... захищати сумлінних і працьовитих, щоб їм не заважали ледачі... дбати, щоб був порядок, тому що від безладу найбільше страждають добрі, тихі й сумлінні».
У 1930-ті роки автора цієї незвичайної педагогічної системи у Польщі знали майже всі. Крім того, що Януш Корчак був директором двох варшавських притулків, він прославився як лікар і письменник, автор книг «Король Мацюсь Перший», «Пригоди короля Мацюся» Найновіше українське видання з’явилося 2011 року у видавництві «А-ба-ба-га-ла-ма-га». У книжку ввійшли уривки, які не потрапили в совєтські видання. і «Як любити дитину». Корчак також читав лекції в університеті та педагогічних училищах. На Польському радіо вів щотижневу програму «Розмови зі Старим Доктором», в якій обговорював із батьками складні питання виховання, а дітям радив, як краще відстоювати свої права. Слухачі обожнювали його передачу. До слова, Корчак був тоді єдиним євреєм, який виступав на радіо — всі інші єврейські програми в Польщі були заборонені.



Коментарі