Магічна ніч


Святу Івана Купала вже понад дві тисячі років. Зокрема, у нас на Вінниччині молодь збирається компаніями на галявині біля озера чи річки, палить багаття, співає пісень, але вже не вкладає і в це святкування  такого змісту, як це робили раніше. Тепер це радше  можливість ще раз усім друзям зустрітися  разом.




Що не можна робити на Івана Купала. За повірям, цієї ночі прокидається уся лісова нечисть, тому багато що було заборонено робити у ці дати. Наші предки старалися не спати у ніч напередодні свята. Вважається, що вночі до хати можуть завітати домовики, водяні, русалки та інша погань. Окрім того перед Івана Купала будинок обвішували різноманітними оберегами з кропиви, любистку, барвінку, верби, коноплі, полину.

7 липня і напередодні не можна позичати, віддавати чи продавати що-небудь, бо сімя може збідніти. Також, знайшовши на дорозі чужі речі чи гроші, краще залишити їх на місці, бо забравши їх, можна потрапити в  лапи перелесника (міфічне створіння, що приймає вигляд коханої людини). 
У ніч 7 липня вагітним, дітям та старим варто триматися подалі від води, бо водяна нечисть може нашкодити цим людям.

Цікаво, що через купальське вогнище не можна стрибати будь із ким – лише з судженим чи судженою.
Що  треба робити на Івана Купала. Побутує повір’я, що на Івана Купала дивовижним рожевим цвітом розквітає папороть. Якщо людина зненацька натрапить на квітку, не шукаючи її навмисне і не сподіваючись мати зиск, то матиме щастя, багатство і чудодійну силу.
Взагалі, у ніч на Івана Купала усі рослини набирають чарівних, лікувальних та цілющих властивостей. Звіробій, чебрець, м’яту, мелісу, деревій, золототисячник та інше зілля можна сушити, щоб потім заварювати  трав’яні чаї, які лікуватимуть та надаватимуть сил.
Прикмети на Івана Купала. Напередодні свята наші предки спостерігали за погодою та робили припущення щодо майбутнього врожаю.
Коли на Йвана буде просо з ложку, то буде і в ложці.
Якщо на дворі гроза, то горіхи будуть порожні  та буде їх мало.
Особливого догляду потребували бджоли. Їх підгодовували до Івана, а далі вони самі давали собі раду: «Годуй мене до Йвана - зроблю з тебе пана».
Невеликий дощик означає прихильність вищих сил, тоді як гроза говорить про те, що небо гнівається на людей.
Увечері на Івана Купала  необхідно накрити стіл і повечеряти всією сімєю: така трапеза зміцнює і зберігає енергетичне поле роду.


Коментарі