Загадкова країна вранішнього cонця

Читання учнями японських хокку

В рамках тижня дитячого читання учні 4-А класу ЗОШ №23 познайомилися з історією виникнення письма та країною вранішнього сонця -Японією, її літературою та культурою.

Неначе нитка дорогоцінних перлин протягнулася з глибини століть низка немеркнучих скарбів літературної спадщини Країни сонця, що сходить. В Японії зберігаються багато видів літератури і мистецтва. Особливою опулярністю користуються віршовані жанри: танка (неримоване п'ятивіршя із 31 складу) і хайку або хокку(неримований тривірш).

Японська культура привертає увагу своїм символізмм і витонченістю. Популярним сьогодні як в Японії, так і в усьому світі є мистецтво орігамі. В перекладі з японського орігамі означає "складання паперу". Це мистецтво складання фігурок з квадратного аркуша паперу без використання ножиць та клею.

Багато століть мистецтво орігамі існувало як храмове. Кількість фігурок була невеликою. Лише на початку ХХ століття це японське традиційне мистецтво виходить за межі країни вранішнього сонця і крокує по всьому світу. Англійський письменник Льюіс Керрол, російський письменник Лев Толстой також були помічені за складанням паперових фігурок.

Серед паперових фігурок в Японії немає більш відомої ніж журавлик (цуру). І це не випадково: для японців журавель - птаха священна, вона є символом щастя, радості, довголіття та надії.

Існує стародавнє повір'я про те, що склавши 1000 паперових журавликів, можна втілити у життя найзаповітніше бажання.


Історичний екскурс з історії виникнення письма 



Майстер-клас з оригамі


Коментарі