Біля витоків рідної культури


Мова - скарбниця духовного надбання нації. Поки живе мова - житиме й народ. Становлення української мови тривало тисячоліттями. Найдавнішою датованою рукописною книгою і найвизначнішою за мистецьким оздобленням пам'яткою є Остромирове Євангеліє. Цікаву історію має і "Реймське Євангеліє", написане мовою книжного Києва. Дочка Ярослава Мудрого Ганна як дарунок взяла його з собою у далеку Францію.
Потім на ньому присягали французькі королі. Минули віки. Українською мовою в Україні та поза її межами розмовляє близько 45 млн. осіб. В 1934 році в Парижі було проведено конкурс мов світу, на якому українська мова посіла 3 місце після французької та перської. Незважаючи на всі перешкоди вона одна з найбагатших мов світу. Вона співуча, солов'їна.

Українська мова вливається в душу людини починаючи з колискової, яку співає мати. А потім розцвітає на вишитих нею рушниках, проводжаючи дітей у далеку дорогу життя. Як свідчення цього 9 листопада у бібліотеі відбулося свято, на яке завітали учні 9-Б класу ЗОШ № 23, прийшовши у святкових вишиванках з розповідями про своє дитинство, читаючи вірші.

Особливо цікавою була презентація книги "Московська ікра. Сатиричний блокпост письменників Вінниччини". У книзі вміщено твори Степана Руданського, Олега Чорногуза, поетів-патріотів Анатолія Бортняка, Володимира Рабенчука, Леоніда Куцого та інших. Книга вчить любити і боронити Вітчизну, словом і ділом утверджувати Україну в собі.




Проведений бібліографічний огляд літератури "Від часу Нестора Літописця до сучаснго бачення української мови" 

Бібліографічний огляд книжок члена Спілки письменників України, керівника Вінницького куреня гумористів імені Степана Руданського - Леоніда Куцого 


Діти читають вірші Володимира Сосюри та Максима Рильського про рідну мову 

Особливо цікавою була презентація книги "Московська ікра. Сатиричний блокпост письменників Вінниччини" 




Автограф на згадку бібліотеці та учням-гостям літературної зустрічі 


Коментарі