І оживає дух козацький


10 жовтня відбувся захід з нагоди Дня захисника України та Дня козацтва із учнями 9-А класу ЗОШ №23. Українські козаки були і є уособленням воїна-захисника - справжнього патріота Батьківщини. Козацька честь важила більше за життя.

Наприкінці ХV - початку XVI століття у соціальній структурі українського етносу сформувалася нова соціальна верства населення - козацтво. А в XVIІ столітті виникла козацька держава з Конституцією Пилипа Орлика. Зразком державної організації для вільної козацької республіки стала Київська Русь. Увесь світ затамувавши подих стежив як народжується в Європі козацька держава. Із спогадів сучасника: "Блаженні очі наші за те, що вони бачили, блаженні вуха наші за те, що вони чули, блаженні серця наші за пережиті нами радість і захват у країні козаків!". Свята День козацтва та День захисника України перебувають під захистом Божої Матері, яка своїм Покровом охороняє, допомагає, оберігає від зла: даруючи всім материнську любов.

Проведено бібліографічний огляд літератури "Козацькими стежками Поділля". На книжковій виставці представлена література про минуле і сучасне українських козаків - воїнів учасників АТО. Особливо дорогі серцю вінницький полковник Іван Богун та подільський полковник Іван Сірко. На виставці представлена репродукція картини Іллі Рєпіна "Запорожці пишуть листа турецькому султану", на якій образ козака списано з Івана Сірка.

Подвиги Івана Богуна овіяні народними переказами. Він не йшов на сепаратні перемовини ні з московитими, ні з поляками, ні з татарами. Тема козацтва сьогодні хвилює не лише письменників. Так на книжковій виставці було представлено репродукцію вінницького художника Івана Грищука "Козацька родина".

Особливо зворушують вірші учасника бойових дій Бориса Гуменюка, які написані під свист ворожої артилерії в селі Піски, де він тримав оборону у складі добровольчого батальйону.

Візитною карткою заходу став виступ козака, воїна АТО - курінного (майора) Василя. Затамувавши подих слухали учні його розповідь про захист Маріуполя та Іловайська, про те, як загинули його побратими.




Проведено бібліографічний огляд літератури "Козацькими стежками Поділля" 

Візитною карткою заходу став виступ козака, воїна АТО - курінного (майора) Василя. З козацьким гумором гість розповів як доводилося у повному обмундируванні рятуватися від "градів". Дивлячись на нього - козака-воїна, думаєш про те, що пережила ця молода людина.

Розповідь про "гради" 

У журналі "Україна" за 2016 рік № 29, який був представлений на виставці, Василь впізнав бойові дії під Іловайськом, учасником яких він був 

Василеві було задано безліч запитань, серед яких і питання про бойові нагороди. Особливо дорогими для гостя є нагороди за визволення Маріуполя та бої за Іловайськ. 

"Той не козак, що не може захистити матір, дружину, сестру від ворога". З особливою теплотою говорив про волонтерів, які бій війни пропускають через своє серце. 

Молитва перед боєм була обов'язковим правилом для козаків ще з часів Запорожської Січі. Під час важкого бою по молитвам до Божої Матері на землю впав такий густий туман, що за крок не було нічого видно. Дякуючи цьому козаки перемогли. "Зараз ми розбудовуємо українську державу. Розбудова дається нам нелегко, але коли у нас є такі мужні сини Батьківщини, то сила добра переможе силу зла." - сказав курінний Василь.. 



Фото на згадку з підростаючими козаками 

Коментарі