Поміркуйте, пограйте та запам'ятайте


Сьогодні на гостини до бібліотеки завітав 5 клас 33 школи, щоб пригадати ввічливі, добрі, ніжні чарівні слова. Не привітатися або не відповісти на привітання в усі часи в усіх народів вважалося неповагою. Привітний той, хто виявляє доброзичливість. Бути привітним – означає радіти іншому, бути доброзичливим – бажати добра. Діти грали в гру "Мікрофон" - висловлювали один одному привітання, складали "Рими про ввічливість", повторили правила поведінки у громадських місцях та пройшли "Світлофор ввічливості".
Кожна нація вносила свій внесок у скарбницю загальнолюдських цінностей. Скандинави, наприклад, першими ввели в етикет правило надавати найкращі місця за столом жінкам і найбільш почесним гостям. За порушення етикету призначались штрафи.

Слово «етикет» французького походження. На одному з пишних прийомів у короля Людовика XIV, який мав гучне прізвисько «король-сонце», гостям вручали картки з перерахуванням деяких обов'язкових правил поведінки. Від французької назви карток - етикетки - і відбулося слово «етикет». Слово «етикет» походить із французької мови й у перекладі буквально означає «церемоніал». Нині у цього поняття доволі широкий зміст: етикет – це гарні манери, уміння поводитися в суспільстві. Колись правил етикету дотримувались дуже суворо. Наприклад, за часів Петра І дівчині шляхетного походження не годилось вступати в розмову з незнайомцем, а коли вона була все-таки змушена говорити, то мала відповідати якомога коротше тобто «так» чи «ні».



Звичай, заходячи до приміщення, знімати капелюха виник за часів Середньовіччя, і його започаткували лицарі. Входячи в дім, лицар знімав шолом, даючи цим жестом зрозуміти господарю: «Я довіряю тобі». Нині знімаючи капелюха, гість показує господарям, що ставиться із повагою до них і їхньої оселі. До речі, це правило ввічливості, як і в давнину , стосується лише чоловіків. Жінкам дозволено перебувати в приміщенні в капелюшку, адже він частина їхнього вбрання, модний аксесуар). 

Ось так вітаються японці. У різних країнах люди вітають один одного по-різному. «Чи здорова ваша худоба?» - цю фразу вимовляють монголи. Представники африканського племені зулусів, торкаючись один одного носами, кажуть: «Я тебе бачу». У Китаї питають: чи «Їли ви сьогодні?» 


Діалог ввічливих манер  

Найкращі побажання та теплі слова висловлюють один одному. Ніколи не забувайте, що поведінка людини — це дзер­кало, в якому вона показує своє обличчя. 

Коментарі