Біль душі народу



Сьогодні у стінах бібліотеки міжкультурного діалогу відбувся вечір вшанування пам'яті жертв депортації кримських татар "Біль душі народу". На заході були присутні представники кримськотатарського народу, заступник начальника відділу у справах національностей та релігії обласної державної адміністрації Алла Петрівна Ратинська, представники грузинського, вірменського та азербайджанського національних товариств, учні 10-Б класу загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів-гімназії №23.
Під час вечору було згадано страшні події травня 1944 рокі - величезний здочин проти населення Криму, вшановано пам`ять тих, хто загинув під час нелюдської депортації та не менш жахливих перших років життя у спецпоселеннях на чужині. Заступник начальника управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ратинська А.П. торкнулась історії багатонаціональної і багатостраждальної України під час комуністичного режиму, зазначивши про те, що втрата будь-якого народу, навіть небагато чисельного – це велика втрата для держави. Звертаючись до присутніх, закликала зберегти пам'ять про трагедії тих часів. За два с половиною дні з 18-ого по 20-те травня 1944 року за офіційними даними було виселено понад 183 тисячі осіб. Можна лише приблизно підрахувати скільки загинуло у дорозі, але офіційна цифра - 191 особа, є надзвичано заниженою і нереальною, адже умови перевезення були нелюдськими. У першу ж зиму 1944-1945 років значна кількість депортованих (за оцінками - від 15 до 46%) померла від голоду і хвороб.

Присутні переглянули уривки із фільму «Хайтарма». Це - перший кримськотатарський повноформатний художній фільм і перша художня картина про депортацію кримських татар. Режисер фільму і виконавець головної ролі Ахтем Сейтаблаєв. Фільм створений на основі реальних подій і розповідає про сталінську депортацію кримських татар, вчинену у травні 1944 року. Ця трагічна сторінка в історії кримськотатарського народу показана через погляд прославленого льотчика, національного героя кримських татар Амет-Хана Султана, якого боялися німецькі пілоти, не зміг захистити свій народ від злочину Сталінського режиму.

Ведучі заходу

Заступник начальника управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ратинська А. П. торкнулась історії багатонаціональної і багатостраждальної України 

  
Прониклива поезія Лілії Буджурової, яка торкається душі кожного 

Виконання поезії Лесі Українки "Татарочка"

Вірш «Вчися» Іси Абдурманаа у перекладі з кримськотатарської Данила Кононенка

Коментарі