Девлеса, ромале!



Сьогодні ми отримали нагоду побувати на обласному фестивалі ромської культури "Девлеса, ромале!" ("З Богом, цигани!"), який відбувся у Калинівському районному будинку культури. Захід проходив за ініціативи ромської спільноти для бійців Національної гвардії України в/ч 3028 та ромської громади і був приурочений до Міжнародного дня ромів.
Організаторами фестивалю виступили управління культури і туризму облдержадміністрації, управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації, обласний центр народної творчості, відділ культури і туризму Калинівської райдержадміністрації та ромські товариства Вінниччини.

З привітанням до Міжнародного дня ромів та побажаннями миру, злагоди і реалізації творчих здобутків ромським аматорським колективам художньої самодіяльності, виступили начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Марія Скрипник та начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігор Салецький. Концертна програма розпочалась хвилиною мовчання пам’яті всіх загиблих у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України та музичною композицією "Молитва-сповідь" у виконанні сімейного ромського дуету.

Перед глядачами виступили аматорські творчі колективи ромських національно-культурних товариств. Роми вийшли з Індії понад 1000 років тому і за кілька століть розселилися по всьому світу. Їхня культура цікава та захоплююча. Щедрість, гостинність, вірність сімейним традиціям – це риси національного характеру ромів. Важливе місце у традиціях та обрядах займає національня пісня та танець, і не дивно, адже, танцюючи, людина щоразу проживає маленьку, але завжди нову і хвилюючу частину життя. Танець допомагає хоча б на годину забути про своїх тривоги, виплеснути назовні накопичені емоції.

Народний ансамбль танцю "Намисто" Тульчинського училища культури 

Дует індійського танцю сім'ї Журавльових "Сур-Сангам" м. Вінниця 

Народний циганський аннсамбль пісні і танцю "Ягорі" Іванківського СБК Калинівського району 



Коментарі