Сила різноманітності Вінниці




З 22 серпня 2013 року на теренах бібліотеки діє Центр міжкультурного діалогу. Основне завдання Центру - сприяння примиренню на регіональному рівні, створення умов для творчого самовираження та самореалізації кожної людини. Сьогодні о 15-й годині відбувся інтерактивний захід "Сила різноманітності Вінниці" з вимірювання стереотипів по відношенню до вимушених переселенців. Громадські діячі, менеджери культури, педагоги, журналісти, а також активні громадяни з числа внутрішньо переміщених осіб зібралися, щоб виявити та проаналізувати існуючі стереотипи по відношенню до вимушених переселенців та знайти способи руйнування найбільш поширених із них.
Захід відбувся в рамках дослідницького проекту «Діалог і примирення в Україні», що ініційований Літературним угрупованням «СТАН» (Луганськ) спільно з Департаментом культури Вінницької міської ради та ГО «Культурний діалог» (Кременчук) за підтримки фонду National Endowment for Democracy. Проект спрямований на розвиток міжкультурного діалогу та примирення на регіональному рівні. Дії проекту включають в себе проведення дослідження та руйнування найбільш поширених стереотипів про людей з Донбасу в областях, які мають високу концентрацію вимушених переселенців (IDP).

Продан Ірина Василівна, завідуюча бібліотекою, презентувала гостям доповідь про специфіку роботи бібліотеки як центру міжкультурного діалогу. Захід проходив у кілька етапів - проведення інтерактивного експрес-дослідження щодо виявлення стереотипів по відношенню до вимушених переселенців; тренінг для менеджерів культури, педагогів та громадських активістів щодо опанування ефективними технологіями розвінчання міфів та руйнування стереотипів у суспільстві по відношенню до національних, релігійних та соціальних груп; підведення підсумків.








Робота учасників тренінгу в групах.



Обговорення результатів роботи.


За результатами дослідницького проекту буде створено загальноукраїнський аналітичний звіт та розроблено ефективні методики щодо руйнування стереотипів по відношенню до вимушених переселенців.

У рамках заходу діяла культурно-мистецька виставка-ярмарок «Краса душі», де були представлені вироби народного мистецтва: ляльки-мотанки, вишивка, вироби з бісеру, петриківський розпис. 

Коментарі