Один, два - сир!


На календарі 12 липня. Не такий уже й звичайний день: в Австралії святкують – День аборигенів, у Данії – День фьорда, у Кірібаті, Сан-Томе і Прінсіпі – День незалежності. Цей день є святом не лише для перелічених країн, а й для більшої половини жителів планети Земля, адже це - День фотографа. В наш час у кожного є хороша камера чи, у крайньому разі, камера на мобільному телефоні з цілою низкою різноманітних додатків для редагування зображень.
Уявити світ без фотографії зараз також надзвичайно важко. У кожного з нас їх стільки, що навіть складно полічити: фотографії сім`ї, родичів та друзів, ілюстровані фотографіями книжки, та й прості газети та журнали теж наповнені різноманітними знімками... А от за 200 років до нас, про можливість отримувати зображення на такий спосіб, ніхто не знав. 

Дізнатися дещо цікаве про історію фотографії та клопітку працю фотографів минулого, побачити на власні очі, як колись друкувалися фотографії з плівки, переглянути виставку, а найголовніше весело провести час фотографуючись на веб-камеру з викоританням різноманітних спецефектів можна було у суботу 12 липня не деінде, а саме у бібліотеці під час фото-дня "Один, два - сир!".

На питання: «Як зробити фотографію?» Сьогодні більшість дасть відповідь: простіше простого — наклацати кадри цифровою камерою або на телефон, завантажити в комп'ютер, вибрати потрібні знімки, обробити програмою Photoshop, скинути вдалі з них на флешку і віднести у фотоательє, де їх надрукують. Все просто зараз, а всього 25 років тому це був трудомісткий процес, оповитий таємницею. З одним із етапів цього загадкового процесу, а саме друкуванням фото, і мали змогу познайомитись присутні.

Вже майже двохсотлітня історія фотографії знає багато досить цікавих випадків, пов'язаних із винахідливими фотографами, які, за відсутності такої високорозвиненої техніки, як зараз, придумували як удосконалити свою роботу за допомогою підручних засобів. 8 цікавих фактів:
  • «Котяча послуга»: Оскар Густав Рейландер - один з перших людей, які робили художню фотографію - за відсутності експонометра (приладу, що визначав тривалість витримки) використовував з аналогічною метою ... свою кішку! Саме за допомогою тварини він визначав ступінь освітлення в студії - і, як наслідок, час витримки. Для цього він дивився на зіниці кішки, коли вона перебувала в студії: якщо вони були сильно розширені - витримку необхідно було робити довшою, якщо зіниці стискалися у вузькі щілини - була необхідна коротка витримка. 
  • «Вид з вікна»: закріпити зображення на фото першим зміг в 1826 році Жозеф Ньєпс. Експозиція цього знімка тривала 8 годин і називався він «Вид з вікна». 
  • «Асфальтовий папір»: мало хто знає, що перший фотопапір робили з ... асфальту! Якщо бути більш точним, то на мідну або склянну пластину просто наносили асфальтовий лак - в результаті чого виходив прообраз сучасногофотопаперу. 
  • «Овальні колеса»: у перших фотокамерах затвори працювали дуже повільно, що ускладнювало зйомки рухомих предметів. Тому для такого роду зйомок застосовували затвори з рухомими шторками, через що автомобілі на фотографіях виходили з овальними колесами! Але фотографи і публіка того часу сприймали таку дивну форму не як недолік, а як додатковий доказ стрімкості автомобілів. Напевно,Ви самі, дивлячись з Вашими дітьми зарубіжні мультики, звертали увагу на те, що часто колеса машин в них часом показані овальними - це як відгомін того старого способу показати стрімкість їх пересування. 
  • «Голуб-фотограф»: напевно, всі чули про те, що голубів використовували як поштарів, але не всі знають, що на початку XX століття голуби також «працювали» фотографами. Вперше патент на використання голуба для перенесення фотокамери отримав в 1908 році Юліус Нойброннер - німець за походженням. Але, тим не менше, немає відомостей про використання голубів у Першу світову війну, зате в Другу світову голубів, натренованих для аерофотозйомки, використовували і французи, і американці, і німці. Доказом цього можна вважати німецьку іграшку тих часів - солдата, який випускає голуба з камерою. 
  • «Перший фотошоп»: перші «кольорові» фотографії - тобто, відретушовані за допомогою розфарбовування аквареллю - з'явилися в 1840 році. 
  • «Скромненько - і зі смаком»: як правило, фотографи «ловлять» в свій об'єктив інших людей. Але, виявляється, ідея створити перший автопортрет також прийшла комусь в голову - і цим «кимось» виявився американець Меттью Б. Бреді. Коли фотографу набридло фотографувати інших - він ... взяв і сфотографував себе! 
  • «Важкість мистецтва»: це зараз фотографії майже нічого не важать, а якщо вони лежать на флешці в електронному вигляді - то тим паче. Але так було не завжди. Виявляється, роль касета (один із першихпрототипів сучасної фотоплівки) важила 15кілограмів! Напевно, ви думаєте, що з неї вийшло б ДУЖЕ багато знімків? Зовсім ні - з 15 кілограмів світлочутливого паперу в ролькасеті могло вийти тільки ... 12 фотографій!




Ось, що у нас вийшло! Спочатку ми знайшли шпигунську камеру
Потім виявилось, що серед нас є привиди
А далі почалося таке!..





Під водою у бібліотеці

Максим через пристрій нічного бачення





Життя у стилі неон

На завершення ми вирішили відправтись у подорож до Королівства Кривих Дзеркал


Коментарі