ТАЛАНТУ ЗОЛОТА ЗЕРНИНА

 

 За роки свого функціонування бібліотечна філія № 13  привітно відчинила двері для величезної кількості обдарованих талантами людей. Були письменники і поети, художники, музиканти, майстри різних ремесел.

Та сьогоднішня гостя вразила своєю багатогранністю, універсальністю, глибиною, різноманітністю талантів, що, здається, так гармонійно і легко змогли вміститися у одній маленькій жінці.

Марія Гоцуляк - Заслужена майстриня народної творчості, вишивальниця, витинальниця, писанкарка, художниця, письменниця та журналістка, і просто неймовірної душі людина.

Одного разу пані Марія, яка завітала до Вінниці із Могилів-Подільського сказала: "Я ото, як зайшла до вашої бібліотеки - одразу зрозуміла, що потрібно проводити зустріч, так у вас тут добре." А чи не від того так добре, що надихають нас своїми талантами такі люди, наповнюючи та освітлюючи весь бібліотечний простір глибиною творчих своїх душ?

Присутні на заході вінничани із захопленням слухають автобіографічну розповідь та поезію у виконанні пані Марії. Звучать гучні оплески, глядачі усміхаються, насолоджуються роботами, частинку яких майстриня привезла із собою.

Відома у Вінниці громадська діячка, волонтерка Тетяна Скомаровська вже традиційно дарувала проникливі пісні, одна з яких покладена на слова з вірша Віри Гранатової.

Директорка ВОЦК «Щедрик»  Наталія Сентемон дякуючи авторці не лише за її внесок у культуру нашої Батьківщини, а й за вплив творчості Марії Василівни безпосередньо на себе та свою родину.

Вітали пані Марію і працівниці Центру Народної творчості Ніна Джус із колегою Оксаною, дякуючи за плідну співпрацю.

А заступниця директора Вінницького обласного краєзнавчого музею
  не втомлювалась перелічувати досянення та внески майстрині у етнографію рідного краю.

Актор Вінницького академічного драм-театру ім. М. Садовського Микола Андрушко декламував власний, присвячений пані Марії вірш і також дякував жінці за її таланти.

Наприкінці зустрічі завідувачка бібліотеки Віра (Лєбєдєва)Гранатова висловила і нашу подяку та щирі захоплення, як людиною, так і майстринею, авторкою - Марією Василівною Гоцуляк та вручила гості подяку від керівництва ВМ ЦБС.


Під враженнями від зустрічі із пані Марією, вінницький поет Олег Крушельницький написав вірш:

ГЛИБИНА 

Вся глибина у ріднім краю
Сльозами вкраплені стібки,
Мов руни на воротах раю
Старі подільські рушники.

Де клин лелечий душу крає,
Летить за обрій — ген в світи...
Та наче крилами гортає
Ті дні, що сплили у віки.

Гаптує Всесвіт безголосо,
Промінням з'єднує зірки.
З криниці місяць срібло носить
Й сумні нашіптує думки.

Та наче серце притулилось
До тої вічної журби.
Коли ж ото б мені наснилось, 
Не було б в пращурів біди!

Вся глибина у ріднім краю 
В жіночих стомлених руках...
І стогне Небо, як згадає,
Ту кров на білих рушниках.



Коментарі