Бережіть собори наших душ


22 січня 1919 р. у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких проголошено Акт Злуки (об'єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об'єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну. Століттями розірваний український народ визволився з неволі і возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.

Акт Злуки глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх самовизначення, становлення політичної нації. Уперше за 600 років він став реальним кроком до об'єднання українських земель, що вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні.

Сьогодні ми святкуємо День Соборності України з особливим трепетом та надією. Надією на вільну, незалежну, соборну державу, в якій ми і наші діти маємо будувати своє майбутнє.




До Дня Соборності держави ми провели презентацію книжкової виставки "Бережіть собори наших душ". Тут ми зібрали друковану продукцію про єднання держави, про діячів, які сприяли цьому єднанню, про події буремних років, коли велася боротьба за існування України!
На виставці представлено твори видатних українських письменників, де розповідається  про важкий шлях державотворення та важку долю українського народу у створенні єдиної та незалежної держави.
Цікаві факти історії України, документи та художні книги чекають вас на полицях бібліотеки!

Сьогодні, в День Соборності України до нас завітала юна читачка Сушко Марія.
Дівчинка переселенка з Херсону. Зі своєю родиною зараз проживає в нашому місті і є активним читачем нашої бібліотеки-філії 13.
Саме до Дня Соборності Марія написала вірш і продекламувала його біля виставки.
Дівчинка з трепетом  описала свою любов до України!

Ми щиро запрошуємо відвідати нашу бібліотеку та познайомися з друкованим матеріалом виставки!

 





 

Коментарі