Могутній володар водних просторів

 


   Слово "океан" прийшло до нас від давніх греків. Так вони називали безперервну водну оболонку Землі, що, немовби величезна ріка, обтікала світ з усіх боків.

   Існує такий міф. Колись люди наділили величезною владою володаря водних просторів бога Посейдона. Давні греки уявляли, що він сидить у своєму підводному палаці, знає все, що відбувається на воді і під водою.  Коли вітри необережно здіймали хвилі, з'являвся Посейдон і самим поглядом темних очей утихомирював їх, а бурю проганяв геть. Тризубом підіймав кораблі, що застрягли між скелями або осіли на мілинах. Тим, хто зазнав корабельної аварії, посилав швидкі течії, які несли їх до безпечних берегів. Від гніву Посейдона тремтіла земля, море і людина.

  Люди любили Посейдона (Нептуна, Купайла) і по сьогодні відзначають свято "морського володаря".  Крім того, 29 років тому відбулося зібання вчених багатьох країн світу. Вони говорили про те, що без океану не може бути життя на Землі. Адже океан керує погодою, дає людям воду, їжу, це місце відпочинку та оздоровлення. Науковці запропонували відзначати Всесвітній день океанів - день боротьби за збереження всіх мешканців морських глибин і чистоту океанів.  Тому 8 червня весь світ святкує День океану.






   
Ірина  Продан,  завідувач бібліотеки-філії №13

Коментарі