Мов джерельна вода, рідна мова моя

Департамент культури Вінницької міської ради спільно з Вінницькою міською централізованою бібліотечною системою та телеканалом «ВІТА» започаткували інноваційний літературно-мистецький проєкт «BOOK:CODE».
Перший блок масштабного дійства відбувся напередодні Дня рідної мови і мав на меті висвітлити мовне і культурне розмаїття національних спільнот Вінниччини, тож не дивно, що зустріч відбулася у бібліотеці Міжкультурного діалогу, яка впродовж тривалого часу є простором для спілкування етнічних товариств.
Учасники проєкту мали змогу зануритись у польське, білоруське, чеське, вірменське мовні середовища, а також відчути й сповна насолодитися особливостями різних культур. Громада Вінницького обласного земляцтва білорусів презентувала літературно-музичну композицію «Благослови, мати, весну зустрічати!» у виконанні колективу художньої самодіяльності «Купалінка».
Анна Гордієць і Вікторія Мелюх, призери міського конкурсу читців польської поезії, представники Центру розвитку польської мови та культури у Вінниці прочитали вірші, якими донесли до глядачів думку про те, що кожен має право розмовляти рідною мовою.
Чеську культуру представляв самобутній та харизматичний письменник Олександр Гуцал, вокаліст фольклорно-етнографічного ансамблю чеської пісні та танцю "Студанка".
Динамічний сюжет заходу продовжили яскраві виступи Олександри Лапшової та Єлизавети Соколової, вокалісток Академії національних традицій "Фабрика талантів", керівник - Ірина Іваннікова.
Свято «Мов джерельна вода, рідна мова моя», що відбулося до Міжнародного Дня рідної мови в межах проєкту «BOOK:CODE» показало красу мов, які для частини українців є рідними, а також стало хорошим прикладом толерантного спілкування із представниками національних меншин та корінних народів із якими ми живемо й працюємо поруч.
\

Коментарі