Мій друг - велосипед


Кожного разу, коли я спостерігаю дорослу людину на велосипеді, мене покидає тривога за майбутнє людства. (Герберт Уелс)
Сьогодні активні користувачі бібліотеки взяли участь у годині спортивного виховання "Мій друг - велосипед". Діти не лише дізналися багато нового та цікавого про свого двоколісного друга, а й усією веселою компанією вирушили на прогулянку.
Історію створення велосипеда, цікаві факти про нього, переваги викоритсання такого засобу переміщення дізналися учасники заходу від бібліотекарів. Велосипед... Катання на велосипеді — це чудовий спосіб провести вільний час із користю для здоров'я.

Французи стверджують, що першу конструкцію, яка нагадувала велосипед, вигадав М. де Серве у 1790 році, з’єднавши два колеса рамою. Їхати на такому велосипеді-самокаті можна було тільки вперед, нікуди не повертаючи і відштовхуватися від землі ногами. Але винахідником велосипеда вважається К. Ф. Драйз, який у 1815 році вигадав таку саму конструкцію. Педальний привід, незалежно один від одного, вигадали два німецьких механіки Г. Міліус (1844) і Ф. М. Фішер (1853).

У 1861 р. почала роботу перша майстерня з виготовлення «біциклів» або, інакше, «велосипедів» — так називали ці нові машини. У 1870-х роках була винайдена ланцюгова передача на заднє колесо, потім — кулькопідшипники, а коли у 1889 році Дж. Данлог розробив надувні шини, велосипед став дуже нагадувати сучасний. Зараз велосипед — найпопулярніший транспорт у світі. Їздити на ньому дуже легко, він не залежить від джерел енергії і не забруднює навколишній світ. Катання на велосипеді забезпечує активний і здоровий відпочинок. До того ж, велосипед — дуже зручний різновид міського транспорту. Але завжди необхідно пам'ятати про безпеку!







Ще одине корисне хобі - катання на роликах! 



Коментарі

Дописати коментар