Мамина хустка цвіте

В оновленій після капітального ремонту залі бібліотеки відбувся захід у рамках проекту "Творчі суботи з "Подільською хризантемою" (спільно з літературним об'єднанням ім. Є. Гуцала).

Валентина Матієнко розповіла про тернову хустку - квіти на темному чи світлому тлі, яка виконувала захисну, знакову, оберегову та ще й естетичну функцію серед жіноцтва України.
Стереотипне і хибне твердження, ніби назва "тернова" хустка походить від терену, темним соком ягід якого фарбували тканину. Історія цього головного убору пов'язана не з колючим кущем, а з французьким текстильним фабрикантом Гійомом Луї Терном, який у середині ХІХ століття разом із братом успадкували від батьків мануфактуру, де виготовляли дуже дорогі і доступні тільки знаті жакардові та персидські шалі.
Подорожуючи світом, Гійом вивчав різні технології виробницьва, які згодом застосовував на власній фабриці: почав ткати просту тканину саржового переплетення і методом вибійки переносив на неї яскраві візерунки. Власне, від прізвища засновника (Терно) хустки й почали називати терновими.
На заході під легке звучання музики займалися мандалотерапією.









Коментарі