Голокост - трагедія ХХ століття


Немець Лідія Несторівна - учасник війни, разом зі своїми батьками на печі два роки переховувала єврейську жінку

О 14 годині в бібліотеці міжкультурного діалогу відбувся вечір пам'яті до Міжнародного дня пам`яті жертв Голокосту "Голокост - трагедія ХХ століття", на якому були присутні представники єврейської громади міста, учні 9-х класів ЗОШ І-ІІІ ступенів№ 33 та учні 7-9 х класів Якушинецької ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназії.
Після вторгнення Німеччини в Радянський Союз 22 червня 1941 року почалося планомірне і послідовне винищення євреїв України. Було знищено 1,5 млн. євреїв, з них близько 200 тисяч на Вінниччині. Сьогодні на території України відомо понад 1500 місць масових поховань євреїв, які згоріли у вогні Голокосту. Тільки на території Вінницької області триста таких могил.

У перші роки після Другої світової війни в Ізраїлі дуже мало говорили про Голокост. По суті, це було табу. Батьки не говорили про це своїм дітям, а діти не сміли запитати. Цей період деякі дослідники називають Великим мовчанням. На сьогоднішній день опубліковано більше 11 тисяч спогадів - і більше половини з них у XXI столітті. 

Ставлення до тих, хто пережив Голокост, почало змінюватися в 1962 році, коли ізраїльські агенти виявили в Буенос-Айресі нацистського злочинця Адольфа Ейхмана, який був одним з архітекторів Голокосту. Процес у його справі ознаменував свого роду національний катарсис, і в пресі відтоді стало з'являтися все більше розповідей про пережиті євреями страждання і варварство.

Під час лихоліть Голокосту багато євреїв змогли врятуватися завдяки допомозі представників інших народів. За рішенням Кнесету в 1953 році, коли на честь вшанування пам`яті жертв і героїв Голокосту був заснований ЯдВашем, людей, які були готові на самопожертву заради іншого, стали називати Праведниками народів світу. 

Високе звання "Праведник народів світу" отримали 23 788 чоловік (за даними «ЯдВашем» на 01.01.2011), вихідці з 45 країн світу; серед них – християни і мусульмани, віруючі і атеїсти, чоловіки і жінки, люди всіх професій та різного віку, освічені та неграмотні, багаті та бідні. Єдине, що їх об’єднувало, це людяність і мужність, прагнення в жорстоких умовах фашистського терору зберегти найкращі моральні якості людини. Найбільше Праведників, які ризикували власним життям заради рятування інших, є у Польщі – 6266, Голландії – 5108, Франції – 3331 та Україні – 2363 особи.

Відкриває захід директор Закладу культури ВМЦБС  Івасюк Ірина Олексіївна


Ведучі вечора

Учні 7-9-х класів Якушинецької ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназії під керівництвом Гефтер Інни Борисівни представляють літературно-музичну композицію "Це потрібно не мертвим, це потрібно живим!" присвячену пам`яті Голокосту у Вінницькій області.



Петлинська Олександра читає вірш пам`яті жерт Голокосту

Діти запалюють свічки пам`яті.  Хвилина мовчання

Райдман Давид Захарович – малолітній в’язень гетто, розповідає про визначних євреїв Шаргородщини та Шаргородське гетто, яке було третім за чисельністю на території Трансністрії

Гройсман Леонід Матвійович – малолітній в’язень гетто, який дивом залишився живим в Браїлівському гетто

Доля Абрамівна Подгаєць виконує авторську пісню на текст Псалму Давида, присвячену жертвам Голокосту

Поему Євгенія Євтушенка "Бабин Яр" у перекладі Олександра Мороза читає Шапіро Сабіна Ізраїлівна





Гехман Мюда Моїсеївна - координатор Вінницького обласного об`єднання колишніх в`язнів фашизму та їх рятівників "Вічний пам`ятник", представляє фото-експозицію


Слово має Побережський Аркадій Григорович - колишній в`язень нацистського табору "Мертва петля" Печора 

Осипова Надія Григорівна, сім`я якої переховувала євреїв під час війни, ділиться дитячими спогадами про недитячі події

Заключне слово від завідуючої бібліотеки Продан Ірини Василівни
Гості вечора пам`яті дякують за теплу атмосферу заходу


Коментарі