Грузія - країна життя

26 травня Грузія святкує День незалежності. Напередодні бібліотекарі підготували сторінку історії "Грузія - країна життя".

В історії цієї країни були різні часи. Але за будь-яких режимів і будь-яких правителів вона прагнула незалежності і волі. Вже новітня історія довела, що грузинський народ може відстоювати свої інтереси. І зі зброєю в рукаї, і мирним шляхом.
З ХІХ століття Грузія входила до складу Російської імперії. Саме 26 травня 1918 року уряд на чолі з Ное Жорданія проголосив незалежність країни. І хоча Перша незалежна Демократична Республіка Грузія проіснувала до лютого 1921 року (саме тоді Червона Армія скинула меншовицький уряд Грузії). За цей короткий час Грузію де-юре визнали 23 держави Європи, Азії та Латинської Америки.

Тож 25 травня Грузія святкує День незалежності, а 9 квітня - День відновлення незалежності Грузії. Адже саме 9 квітня 1991 року під час розпаду Радянського Союзу у країні відбувся всенародний референдум, на якому було вирішено подальшу долю Грузії.

Грузія має щось для кожного відвідувача, від пригодницького туризму до шедеврів архітектури та мистецтва. Ця невелика країна захоплює не тільки неймовірною природою, а й неповторними звичаями і культурою. Маленька країна від узбережжя Чорного моря до кавказьких вершин сподобається кожному.
1. Грузини називають свою країну «Сакартвело», ця назва походить від назви народу, що жив на території сучасної Грузії - картвели. Древнє грузинське царство колись називалось Картлі або Іберія, і виникло воно приблизно на початку трьохсотого року до н. е., а назва «Грузія» прийшла в українську мову лише у 16-17 столітті. В Іберії, швидше ніж в Україні, у 337 було проголошено державною релігією християнство. 2. У світі виділяють лише чотирнадцять незалежних алфавітів і грузинський алфавіт є одним з них. Він виник на основі арамейської мови, якою розмовляли за біблійних часів. 3. Те ж саме стосується і грузинської мови, яка належить до відокремленої та древньої мовної групи та має дуже мало спільного з мовами сусідів. Тільки мова басків (народність, яка живе на території Іспанії) має багато спільних рис з грузинською. Грузинське село Ушгулі, яке вважається найбільш високогірним в Європі 4. Всупереч усталеній думці, що в Грузії всі розуміють російську мову, російською розмовляють переважно лише люди похилого віку, а у гірській місцевості її, як правило, взагалі не знають. Молодь надає перевагу рідній мові та добре володіє англійською. 5. У грузинській мові немає чоловічого та жіночого роду, рід визначається лише з контексту. Крім того в алфавіт відсутні великі букви. 6. Грузія є батьківщиною тирана Йосипа Сталіна. Ставлення грузинів до ката, який репресував свій же народ, яскраво показує той факт, що після становлення незалежності в перший же рік було знесено та демонтовано більшість пам'ятників диктатора. 7. Грузію вважають батьківщиною вина.


Коментарі