Реалістичні фантазії Джеймса Крюса



Головне для дитячого письменника - бачити світ очима дитини. (Ульф Старк)
Це безперечно так, але ще більша майстерність полягає у зображенні світу дорослих таким чином, щоб діти сприймали його, розуміли, але в той же час все ще думали, що вони читають звичайну дитячу книжку. До когорти метрів дитячої літератури у всьому світі відносять видатного німецького письменника Джеймса Крюса, ім'я якого чомусь дещо забуте у нашій країні. Якщо твори Джеймса Баррі, Памели Треверс, Астрід Ліндгрен відомі українському читачу, то про прозу та поезію Джеймса Крюса сучасні дітлахи зовсім не чули.


Це і не дивно, адже останній раз українською його твори виходили ще в 1991 році. 26 травня, напередодні святкування 90-річчя від дні народження Джеймса Крюса, на книжковий десерт до бібліотеки завітали учні 7-А класу ЗОШ №33. Під час заходу школярі не лише дізналися про такого німецького письменника та його творчість, а й вдосталь насміялись!

Цікаві факти про сміх:
  • До 3-місячного віку діти не уміють сміятися. 
  • На 40% частіше страждають від сердечних захворювань похмурі люди в порівнянні з весельчаками. 
  • 10-15 хвилин сміху можуть спалити кількість калорій, еквівалентну плитці шоколаду середнього розміру. 
  • 100 км/год – з такою швидкістю повітря виривається з легенів під час сміху. 
  • 17 хвилин сміху в добу подовжують життя на один рік. 
  • Існує рослина, яку називають квіткою сміху. Вона викликає безпричинний сміх на півгодини. 
  • 300 раз на день сміється в середньому дитя у віці 6 років. 
  • Дорослі ж посміхаються і сміються в середньому 15 разів за добу. 
  • Людина може реготати максимум годину безперервно. 
  • 17 лицьових м'язів потрібно задіювати людині, щоб посміхнутися, а щоб спохмурніти – 43. 
  • У 1,5 раз більше чайових отримують офіціанти, які постійно посміхаються клієнтам. 
  • Самі усмішливі люди живуть в Бразилії і на Кубі. Найпохмуріші – в Скандинавських країнах. 
А що ж буде, якщо людина не зможе сміятися? На це питання вдало дав відповідь відомий дитячий німецький письменник Джеймс Крюс. З-під пера якого вийшло не лише багато прозових творів, а й вірші, пісні, радіоп'єси, телесценарії, а також переклади великої кількості дитячих творів світової літератури німецькою. Нагороджений медаллю Г.Х.Андерсена за значний внесок у світову дитячу літературу. Автор книжок "Коли я був королем", "Флорентіна", "Мій прадідусь і я", "Мій прадідусь, герої і я", а також фантастичної повісті "Тім Талер, або проданий сміх", яку вважають його найкращим твором.

Так як діти були зовсім незнайомі із творами Джеймса Крюса, розмова почалася із перегляду відео, яке довело заразність сміху.



Школярі не знали, що вони можуть сміятися досхочу, тому навіть намагалися стримувати себе, але це їм не вдалось.

Так почалась наша розмова про сміх та його місце і роль у житті людини

Практична вправа "Ха-хі". Учасники утворюють умовне коло. Перший говоре склад "ха", наступний "хі" і так по черзі. Коли починається нове коло додаємо ще один склад "ха-ха", "хі-хі". Кожне наступне коло додає склад. На середині третього кола сміялись усі!



Знайомство із хлопчиком Тімом Талером і його скарбом, картатим чоловіком на ім'я Троч та іншими персонажами; із дивним контрактом та його наслідками для обох сторін; із пригодами та випробуваннями, що випали на долю головного героя та його друзів, школярі продовжили переглядаючи уривки із екранізацій повісті.

Пам'ятаймо, що в світі є багато всього, чого не можна придбати за гроші, а от втративши, буде складно повернути, а інколи навіть неможливо!

Коментарі