Очима болю і вустами гніву



27 січня весь світ згадує страшні сторінки історії єврейського народу в часи Другої світової війни і вшановує пам`ять жертв Голокосту. Ця трагедія тісно пов`язана і переплетена з долею українського народу у ті буремні часи. На урок правди до бібліотеки міжкультурного діалогу завітали учні 9-А класу ЗОШ № 15.
Голокост - масове знищення нацистами єврейського населення Європи (у приблизному перекладі з грецької це слово означає "всеспалення", інше значення - катастрофа). 60% єврейського населення Європи піддалися систематичним переслідуванням і знищенню в Німеччині і на захоплених нею територіях в 1933-1945 роках.

70 років тому, а саме 27 січня 1945 році війська Першого Українського фронту визволили найбільший з гітлерівських концтаборів, Освенцим, розташований в 70 кілометрах від Кракова. Всього у фашистських таборах смерті було знищено шість мільйонів євреїв і мільйони людей інших національностей.



Книга розповідає про трагічну історію єврейської общини,що в 1941-1944 роках проживала у районах Східної Європи, - Бессарабії, Буковині та Україні. Ця книга - живі свідчення тих, хто пережив Катастрофу і злодіяння, здійснені німецькою, румунською та місцевою українською владою. У книзі розміщено 33 історії, розказані євреями, що пережили Катастрофу. Серед них є і спогади вінничан. 


Також присутні переглянули фільм "Єврейские дети" Віккі Ширан, подарований бібліотеці Гехман Мюдою Моїсеївною - координатором Вінницького обласного об`єднання колишніх в`язнів фашизму та їх рятівників "Вічний пам`ятник". Стрічка розповідає про життя та смерть 1,5 мільйона дітей, які загинули в Голокост. Розповідь побудована на дитячих словах, піснях, щоденниках та свідченнях.




Сьогодні, як ніколи, український народ має пам'ятати про трагедію єврейського народу, чия історія так тісно переплелась із нашою, та шанувати пам'ять невинно загиблих, щоб не дозволити повторення такого великого зла знову. 

Коментарі