Писанка - мистецтво давнє і сьогочасне



Кажуть: передчуття свята - це вже майже свято. Це передчуття буде з нами весь час, коли до свята ретельно готуватимемось. В Україні здавна існує чудовий звичай - розписування яєць на знак весняних змін у природі, на честь Великодня, світлого свята Воскресіння Христа. Навіщо це роблять? Наші пращури шанували яйце як символ сонця, вважали його оберегом, що захищає від злих сил. Яйце, як і сонце, в уявленнях людей було запорукою щастя, добробуту. Ось так і виник прадавній звичай - вшановувати весну гарними писанками.
Звичай розмальовувати курячі яйця зазнав протягом тисячоліть багатьох змін і дав поштовх розвитку прекрасного народного мистецтва. Сьогодні відомо кілька видів оформлення великодніх яєць:
  1. Крашанки - яйця, фарбовані в один колір рослинним барвником, частіше відваром цибулі. 
  2. Крапанки - "зозулині яйця" - символ весни, мальовнича композиція з різноколірних цяточок. 
  3. Дряпанки (шкрябанки) - це крашанки, на яких голкою чи іншим гострим металевим предметом видряпаний орнамент. 
  4. Мальованки - яйця, розмальовані пензликами. 
  5. Писанки - яйця, розписані воском за допомогою писачка- тоненької металевої трубочки. 
От і сьогодні завідувач дитячого відділу Н. І. Грицишина провела майстер-клас з писанкарства у 6 класі Вінницької обласної спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів для дітей з порушеннями слуху. Діти з великим задоволенням взяли до рук писачки та спробували створити власні писанки.

Класний керівник дітей - Катерина Яківна, допомагає у творчому процесі, перекладаючи пояснення основних кроків роботи на мову жестів 



Хлопці також полюбляють писати писанки

Ось і результат. Ці чарівні писанки, написані дитячими руками, принесуть у родину затишок, здоров`я і благополуччя.

Коментарі